0
Mommy nak tahu tak apa yang berlaku pada baby masa hamil minggu pertama dalam perut Mommy. Jom kita kaji dari minggu ke minggu kehamilan. Apalah agaknya yang berlaku pada baby ya.

Hamil, Mommy Dah Bersedia?

Mommy jika Mommy dah bersedia untuk terima kehadiran baby dalam hidup Mommy, Mommy perlu pastikan fasa ni Mommy jangan sesekali ambil minuman keras, jangan merokok, atau ambil sebarang ubat kat luar tu tanpa nasihat Doktor ya. Ambil Vitamin Shaklee tak apa. 

Mommy perlu pastikan badan Mommy berada dalam keadaan paling sihat untuk pastikan baby dapat dihasilkan.

Mommy Tahu Tak?

Doktor akan kira tarikh baby dijangka kan lahir dengan mengambil kira bila hari pertama haid terakhir Mommy. Tarikh ni digunakan sebagai titik permulaan bagi sembilan bulan mendatang. Maksudnya minggu pertama Mommy hamil adalah minggu haid terakhir Mommy bermula.

Minggu Kedua Baby Dalam Perut Mommy

Masa ni adalah waktu penantian untuk menerima nyawa baru dalam rahim Mommy. Hormon estrogen meransang uterus Mommy untuk menyediakan lapisan tisu yang subur dan sarat dengan darah. 

Masa ni juga, ovari mematangkan telur-telur dan memastikan badan bersedia untuk melakukan konsepsi. Janji sperma berjaya bertemu dengan telur.

Minggu Ketiga Baby Dalam Perut Mommy

Haa, masa ni beberapa perkara akan berlaku tau. Dalam hari ke 14 hingga hari ke 28. Mommy akan "mengovum". Satu dari telur Mommy akan ditarik masuk ke dalam tiub falopio. Dalam masa 12 hingga 24 jam telur ni akan disenyawakan jika satu dari 350 juta sperma Papaberjaya berenang dari vagina melintasi uterus dan terus berenang menuju ke tiub falopio dan menembusi telur.

Bila berjaya disenyawakan, telur tu di pangil Zigot tau Mommy. Serta merta membran luaran akan tertutp bagi menyekat sperma lain berjaya membuat perjalanan itu. 

Ada kemungkinan Mommy tak sedar pun yang sebenarnya Mommy tengah hamil untuk beberapa minggu ni. 

Waktu ini Mommy perlu dapatkan acid folic yang cukup bagi menolong melindungi baby daripada kecacatan dalam sistem saraf seperti "Spina Bifida". Pengambilan B-Complex Shaklee Sangat membantu Mommy tau.

Nak order Boleh Contact Mommy Zura  (012-78947420) Ya






Post a Comment

 
Top