5
Ari ni saya nak share pasal Penyakit Vertigo. Kita ubah selera ok.. Asyik breastfeeding je..  Pernah dengar tentang Penyakit Vertigo..? Ramai sebenarnya tak tahu tentang wujudnya penyakit Vertigo ni. Ok meh nak cerita sikit. Vertigo ni merupakan satu keaadan di mana seseorang merasa dirinya atau ruangan di sekelilingnya berpusing. Perasaan ini disebabkan oleh virus, penurunan aliran darah ke otak, trauma kepala, migrain, maslah saraf tunjang, maslah berkaitan dengan ENT, ubat-ubatan dan sebagainya.

Vertigo ni sebenarnya bukan lah sejenis penyakit.. tapi ianya merupakan satu gejala penyakit yang berpunca dari pelbagai aspek. Perkataan Vertigo berasal dari bahasa Yunani "Vetere" yang bermaksud berputar. Vertigo ini boleh berlaku beberapa saat, beberapa jam, beberapa hari malah juga berbulan.

Begini kisahnya..!

Ok saya nak share kisah husband saya. Sebelum saya "Jatuh Cinta" dengan Shaklee.. Suami saya pernah di serang Vertigo. Masa tu tak tahu pun dia ada penyakit ni tau. Masa tu memang panik la.. tengok muka dia pun dah kuning. Dengar suara I bercakap pun dia tak boleh. Haa macam tu sekali ok. ( tau laa suara ku merdu) Masa pertama kali dia diserang penyakit itu.. Doktor mengesahkan yang ianya berpunca dari kesan resdung beliau yang teruk. Ermm suami saya memang ade resdung. Kalau tengok luaran tak de laa teruk mana. Tapi dia memang alah dengan habuk. Kena habuk sikit habis laa sroot sreet sroot srett.. Arghhh..!!


Nak di jadikan cerita.., masa memula kena tu. Pergi hospital Kerajaan, tapi boleh kan Doc tu kata suami I tak ada apa-apa. Dia kata Strees je ni. Padahal member nak diri pun dah tak boleh. Muka kuning tak berdarah. Akak tinggalkan Doktor tu dengan pandangan yang agak jaki. Ade ke dia tanya.. "U ade gaduh ke dengan husband yang buat dia strees macam ni.." Saje kan dia mintak kene setepek. Kan dah. Sape suh mintak.. hahahaha. Sampai mati ku ingat rupamu Doktor..

Ermm Akibat keadaan En Suami yang semakin kritikal.., saya cakap kat dia jom laa pergi hospital Pakar. Cek je kat sana. We all time tu tak de insurans lagi ok. So apa lagi.. zass kan aje Kad Kredit. Duit boleh cari oi.., suami belum tentu de ganti. Auwwww..! Ermm Nak tau tak Doc kata apa.. Doc Kata.., "Dear kalau lambat sedikit, Husband u Boleh Pekak..!" What muka ensem tapi pekak.. oh no..! Haa masa nie kan dia ambil MC sebulan.. sebulan tau tak kerja. Memang parah laa.. Sampai duit Syiling jatuh atas lantai pun dia tak boleh dengar. Dia rasa bergegar semua kepala Dia. Dia kata rasa macam isi otak semua nak keluar..  Haa sampai macam tu tau.. Trajis laa sangat..!
Model Vivix of de Year..!

 Vivix Mengambil Tempat

Ok Selepas dari tu lama dah dia tak kena lagi.. Masa tu dia memang bergantung sepenuhnya dengan ubat Doktor sahaja. Tapi nak dijadikan cerita.., pada Januari 2013 sekali lagi dia diserang.. Haa sudah.. Tapi time tu saya dah Fall in love dengan Shaklee :). Masa tu saya terus bagi dia Vivix. Haa ape tue Vivix..? ok saya hutang uols satu entry.. Nanti saya cerita pasal Vivix ni panjang lebar ok..! Saya memang paksa dia ambil Vivix setiap hari. Ditambah dengan supplement asas untuk mengawal resdung beliau. Alhamdulilah dia tak ambil masa yang lama untuk recover.
Antara manfaat Vivix

Dan rupanya Allah nak bagi saya sesuatu bulan tu. Bualan tu juga saya naik Master. Cantik kan perancangan Dia. Dia uji kita dengan sesuatu dan dia datang kan sesuatu pada kita. MasyaAllah. Hebat benar kuasa Mu..!

Tragedi Mengundang

Dan nak di jadikan cerita.., sekali lagi dia diserang. Biasalah uols.. orang lelaki ni.. Time sakit je baru cari ubat.. time sihat lupa. So dia pun ada masa ambil supsupplementa masa tak ambil.. Kadang berminggu-minggu tak makan. Sekali lagi targedi berlaku. Kami terbang ke Us untuk National Global Conference. Perjalanan hampir 23jam di dalam kapal terbang mungkin memberi tekanan yang kuat pada En suami. Sampai je di lapangan terbang beliau dah start pening-pening.

Saya cakap dengan dia.. Tak pe lah.. sampai bilik nanti U rehat je dulu. Tido tak cukup pun ye agaknya. Sekali makin parah. Dia start muntah.. muntah dan muntah..! Haa sudah.. ni tempat orang.. kalau pape maslah jugak..! Saya bagi supplement apa yang ada.. Papermint laa apa laa.. tapi tak ok juga. Erkk mak makin cuak..! Sekali esoknya nak bangun pagi.. Tak boleh diri.. Sendi dia semua lembik.. Haa betul ye.. ni bukan Cobaan.. tapi betul-betul.. Dia sendiri rasa macam "Eh aku lumpuh ker..? Mintak dijauhkan..

Muka dia makin pucat. Badan sejuk dah macam mayat. Serius.. Ku semakin cuak. Tapi gagah kan diri buat cam tak de pape. Kalau I cuak dia lagi tak de semangat nanti kan. Tapi dalam hati Allah je yang tahu.. Oleh sebab keadaan makin parah. Bagi tahu ke managment Shaklee minta tolong bawa ke Hospital. Masa tu Kami ke Emergency Care Plus. Sementara nak tunggu tempat tu buka, En Suami muntah dah dekat 3 kali. Masa ni memang dia diri pun tak boleh.. I terpaksa papah.., Tetiba jadi badang tau..!

So doc bagi injection n I kena g beli ubat kat farmasi. Kat sana punya cara lain sikit. Ubat dia tak jual sepah-sepah. Kena dapat kan preskripsi dan kita beli di farmasi. Ok Balik terus bagi dia makan apa yang patut n bagi makan ubat. Tapi makin makan ubat kepala dia makin berat. Makin tak boleh angkat.. Saya pun dah semakin panik. Share dengan kawan-kawan.

SEdap ok Vivix Nie..! Nak cun sila makan Vivix
Sekali ade yang cadangkan suruh bagi Vivix dan Performance Drink. Ya ALLAH, camne laa boleh lupa.. padahal saya memang bawak pun Vivix tu, n kak laila dan mija bagi performance drink dorang. So saya memang bancuhkan Performance Drink tu dan bagi dia minum sekerap yang mungkin. Sebab bibir dia semua kering dah. Saya bagi vivix satu sudu teh.. Keadaan sama tak banyak beza.

Huh.., saya semakin buntu.. banyak program yang saya tak dapat join. Agak terkilan n sedih sebenarnya. Tapi tak pe.. Suami is priority.. Auww..! Ermm Sekali Suknit salah seorang Management Shaklee cadangkan suruh ambil Vivix 2 jam sekali. So saya pun Beritahu dia.., n dia ambil satu sudu besar dua jam sekali.. Selepas dua hari ambil vivix dua jam sekali.. Alhamdulillah banyak perubahan positif.. Dah mula boleh solat duduk dan seterusnya berdiri.

Saya suruh dia teruskan konsisten ambil vivix tu sampai habis.. (i x dapat makan langsung tau masa kat sana.. hahahahah) Alhamdulilah sampai hari nak balik tu dia semakin kuat n semakin ok. Alhamdulillah.

Jika anda salah seorang yang mempunyai maslah resdung jangan ambil mudah.. Kerana kesannya amat membahayakan. Saya nasihatkan sebaiknya rawat sebelum parah. Sekarang ni memang saya paksa dia konsisten ambil Vivix untuk mengatasi maslah resdung dan Vertigo nya.


Dan akhir pesan saya untuk semua.. Merujuk kepada Hadis Nabi s.a.w


"Berubatlah , sesungguhnya Allah Azza Wajalla tidak meletakkan (kepada manusia) sesuatu penyakit melainkan diturunkan  untuknya (penyakit tersebut) penawar kecuali satu penyakit (tiada ubat baginya). Lalu para sahabat bertanya apakah dia? ( penyakit yang tiada ubat itu ya Rasulullah) lalu Rasulullah menjawab, Tua(mati)"  sumber rujukan : Laman web rasmi JAIS



 Vivix

Gmail : naluriibue@gmail.com
Call/Whatsapp : 012-7894742

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Post a Comment

  1. Allahu..wlupun byk dugaan..tapi kagum dgn semangat master zura...Semoga suami master zura cepat sembuh

    ReplyDelete
  2. Info menarik sangat,...hahah..pernah baca artikel pasal vertigo ni tapi tak berapa nak paham... nak kena makan omega banyak nie...

    ReplyDelete
  3. Bila tengok gambar-gambar akak kat sana, tak sangka ada dugaan macam ni. Akak kuat!

    ReplyDelete
  4. ;-( :d hahaha...seram tapi ada lawak lak..nk share ea kk.

    ReplyDelete

 
Top