4
Erm pernah tak dengar yang orang kata dalam pantang x boleh baca buku, dalam pantang kene tidur cukup, dalam pantang tak boleh tengok PC kerap dan sebagainya.. Hal ini kerana boleh mengakibatkan penglihatan kita menjadi kabur atau dengan kata l;ainnya RABUN.. huaa seramnya.. jom baca pengalaman Puan Shafinaz yang mendapati dirinya hampir rabun selepas melahirkan baby pertamanya. Cerita ni saya cedok dari blognya 

-----------------------------------------


Ehem3...kali ni nk cerita pengalaman saya sendiri ye bersama shaklee. Dalam banyak2 saya cuba..yang paling jatuh cinta adalah dgn CAROTOMAX! haaa kaw! sbb ape?...sbb dia besshhh....hihi

::Alkisah ku mendapat rabun...::

Alhamdulillah...saya tidak pernah rabun sebelum ini, slalu pun orang cakap mata saya ni bila pandang org..cubalah kecikan sikit! hahah dah azali ku begitu..nk buat cemana kan.mata bulat! org kata...agaknye sbb bulat nya mata itu maka jelas lah pandangan @ omputih kata clear je bila memandang. Tapi nya ku sangka panas hingga ke petang....(haha ntah pape). Ala....biasa la bila lepas bersalin tahun lepas (nov 2011) tetiba ku rasa ku sudah rabun....huaahaaha. Mungkin urat mata ku dah 'kureng' @ pun sbb degil tak dengar cakap org tua2 time berpantang tak leh baca buku @ apa2 la yg membaca, tp dulu suka online baca blog..baca jugak kan! hehe... 

Memula prasan bila mandang signboard jalan tu dari jauh, tak nampak beb! kabur2 macam rimas gitu...dok gosok2 mata. Klau tak jauh cemana pun clear je..boleh baca! then tak puas hati, try la wt beberapa kali test pandangan...akhirnya terpaksa akur yang saya ni sudah ada rabun. huhuhu...dan untuk mengesahkannya lagi pergilah check mata. sah! mata kanan ku sudah rabun jauh 50w...kiri sudah ada silau 50w. Walaupun tak tinggi kan...tp ku dah rabun! pandangan ku tidak se'clear' dulu. :'((

Bercerita mengenai silau pula, mmg tak pernah tahu...sampai la ada 1 hari tu tpaksa drive malam...tapi tetiba saya tak nampak jalan tau! cahaya lampu kereta yang bertentangan tu dah block pandangan ku..dah bawak ke kiri ke kanan...hahah parah! sampai en.hubby yg dok kt sblh tu pun tanya kenapa ni? gabra (ms tu xth lg mslh mata ini)..so bwk la slow2 tapi badan tak sandar kt krusi..kena tengok jalan btul2. macam nk melekat muka kt cermin dpn tu..hihi  Alhamduillah...kami selamat sampai rumah.

::Alkisah ku bersama CAROTOMAX pula...::

Tentang CAROTOMAX ni..memula terbaca testimoni dari 'rakan seperjuangan' (haha boleh gitu) memang teruja sangat sbb silau beliau dah hilang dan rabun pun dah kurang. plus! kulit rasa cantik! hahaha giler tak teruja baca...tros la grab mengenangkan rabun & silau ku ini. Dari cket2 ni la kita kena cepat2 prevent kan..takot jugak makin teruk & kena pakai spec pula. tak mahu!

Saya start pengambilan 8/3/2013...haaa baru lagi kan! Sehari sebiji je..dalam bentuk capsule size pun tak besar sangat...dannn..ehem2 almaklum kan sy ni jenis susah telan pil2 ni..susah ye..bukan takot hehe tp sy gagahkan juga demi mata ku ini..cara nya? biarlah rahsia...weehuu asal aku dapat telan! ada kau kisah?hahaha nak sejuta daya, tak nak sejuta dalih jawabnya.

Alhamdulillah....check mata kali ke dua..pada 17/3/2013. Itu pun tak plan cuma masa jalan2 tu rasa nk p check di tempat yg sama dulu...Memang terrkezut beb! nsb je tak jadi beruk...kot2 terkezut beruk hihi check2 dah KURANG RABUN! KURANG SILAU! jadi 25w je! Ya Allah...biar betul, dah kurang HALF dari result sebelum ni kan...baru consume carotomax ni SEMINGGU kan lebih kuranglaa....tak assume kesan nya secepat ini. Syukur sangat2.  

Sebenarnya sebelum2 p check tu rasa jugak mata macam clear sikit..tapi tak ambil pot sangat. sakit kepala pun dah kurang. Tahu tak dulu masa mula2 nk rabun...kerap sakit kepala tau, pastu prasan kulit muka macam haluss lembut jew...hahahah perasaan kot! hihihi...Oh ye 1 lagi, sejak ambil carotomax ni, senang segala lendir2 kt hidung keluar tau dan yg uniknya saya TAK SELSEMA ...cuma bila rasa hidung tak selasa then hembus! ha kaw! keluar semua2 dengan senangnya. Sebab kebiasaannya lah (bagi saya) klau selsema or batuk ada kahak sangat susah untuk keluarkan kahak itu. (bila kluar ikut mulut kahak, bila kluar ikut hidung hingus) sama kan...Memang sebelum ni sy tak sihat batuk yg berkahak, mungkin bila dah baik ni pun segala tu masih ada di peparu. Secara tak langsung bila saya mengamalkan carotomax ni dapat MENCUCI segala benda yg tak perlu di peparu saya dengan mudah sekali (mmg salah 1 fungsi nya) Ouh i luv u CAROTOMAX!

::Alkisah apa itu CAROTOMAX...::
(copy from website www.shaklee.com.my)

Carotomax terdiri daripada 6 karotenoid terbaik. Ia merupakan campuran LUAR BIASA yang menggabungkan alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang lengkap. Bahkan, anda tidak akan dapat ketulenan dan keberkesanan karotenoid daripada makanan itu sahaja.

CAROTOMAX SHAKLEE menawarkan KAROTENOID SEMULAJADI yang berasal daripada buah-buahan pokok kelapa sawit dan alga dunaliellasalina untuk:
  • Memelihara KESIHATAN yang BAIK.*
  • Membantu mengekalkan TUMBESARAN, PENGLIHATAN dan PERTUMBUHAN TISU.*
  • Membantu dalam memeliharan KESIHATAN KULIT dan selaput lendir.*
TIADA perasa TIRUAN, PEMANIS, PEWARNA atau bahan PENGAWET tambahan.

*produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.



Selain itu, Carotomax bukan saja untuk mata tapi juga untuk jantung, kulit, peparu, prostat & servix khasnya..jadi lelaki dan wanita pun boleh ambil. ia adalah utk mengekalkan antioxidants badan kita. Sedia maklum bila antioxidants kita tinggi maka risiko untuk mendapat sebarang kanser adalah tipis.

::Sedikit info tentang antioxidants...::
(dipetik dari website newsmedical)

Dark side of oxygen

While oxygen is one of the most essential components for living, it is also a double edged sword. Oxygen is a highly reactive atom that is capable of becoming part of potentially damaging molecules commonly called “free radicals.” These free radicals are capable of attacking the healthy cells of the body. This may lead to damage, disease and severe disorders. Cell damage caused by free radicals appears to be a major contributor to aging and diseases like:
  • cancer
  • heart disease
  • decline in brain function
  • decline in immune system etc.
Overall, free radicals have been implicated in the pathogenesis of at least 50 diseases.


"Normally free radical formation is controlled naturally by various beneficial compounds known as ANTIOXIDANTS. When there is deficiency of these antioxidants damage due to free radicals can become cumulative and debilitating. Antioxidants are capable of stabilizing, or deactivatingfree radicals before they attack cells"

----------------------------------------
Haa tu dia.. panjang lebar ceritanya kan.. :) Terima Kasih Puan Shafinaz sebab sudi berkongsi pengalaman beliau. Anda juga boleh menghubungi Puan Shafinaz, beliau pengedar sah Shaklee di Selangor, boleh hubungi beliau di talian 017-6551747. Boleh tanya beliau sendiri tentang pengalaman beliau bersama Shaklee juga jika mahu mendapatkan produk Shaklee.
Akhir kata, sekiranya anda berminat untuk menjadi ahli Shaklee, dan mula menjana pendapatan sehingga 5-angka dengan Shaklee bersama GROUP EXCLUSIVE tertutup di bawah bimbingan saya, anda dialu-alukan untuk menghubungi saya di talian 012-7894742 @ emailnaluriibue@gmail.com. ;)
Salam Sayang;
Mommy Zura

Post a Comment

  1. mohon izin untuk nyimak dan buka-buka blognya ya :)

    d tunggu kunjungan balik di blog kami

    ReplyDelete

 
Top