Adakah haram penyusuan selepas 2 tahun

Setakat pembacaan dan kefahaman saya penyusuan susu ibu adalah sangat dituntut sehingga umur bayi 2 tahun menurut Al-Quran. Melainkan sekiranya si ibu tidak mampu meneruskan penyusuan atas sebab-sebab tertentu yang tidak dapat lagi dielakkan maka setelah mendapat persetujuan dari suaminya (bapa kepada bayi) maka, diharuskan untuk dihentikan. Bagaimana pun, suaminya (bapa kepada bayi) tersebut hendaklah

Vitamin Cinta ~improve sexual health~

Assalamualaikum ibu-ibu comel…!! Wow.., memandangkan bulan ni bulan Promo ALFAFA makin menjadi2 testimoni tentang kehebatan nya kan.,. meh nak kongsi satu lagi kisah dari anak bisnes yang juga merupakan rakan sepermainan saya masa kecil dulu.. 😉  Ibu muda beranak dua.. tak lama lagi masuk no 3 laa tu.. aminnn.. ehehehhee..  _________________________________ Jom kita baca kisah beliau

Alfalfa – Penawar keputihan dan rahsia keintiman wanita. Apa kata mereka yg dh cuba ?

Alhamdulillah dgn rahmat dan kasih sayang dariNya.. mari kita mulakan pagi yg indah ini dgn doa ini.. “Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia.” Saya sekadar nak

Kelebihan dan Khasiat Alfafa – sesuai utk lelaki dan wanita

Salam sejahtera untuk semua, hari nie saya nak share tentang khasiat ALFAFA, memandangkan bulan ni bulan ALFAFA.. Ramai yang bertanggapan ALFAFA ni hanya untuk perempuan dan ibu menyusu sahaja, meh saya nak betulkan persepsi ituew.  Tahukah anda yang Alfalfa ni raja segala tumbuhan. Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah

Doa dan Amalan Ibu Menyusu

“Ya ALLAH…permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan…AMIN…” Surah al-Hujurat & al-Kautsar juga baik diamalkan bermula sejak mengandung lagi.., Niatkan dalam hati semoga ALLAH swt murahkan rezeki kita, anak kita dan banyakkan susu kita.Bagaimana pun jangan kita lupa juga bahawa rezeki

Jangan sampai anda turut serta menjadi ANTI-SUPPLEMENT..!!

FAHAMI KONSEP SUPPLY vs DEMAND BUAT IBU MENYUSU===================================== Ini fenomena biasa yang berlaku.. Saya sering terima PM/email/sms dari ibu menyusu yang merasakan susunya semakin berkurangan akan segera mencari suppleme nt dengan tujuan utk BANYKKAN SUSUnya kembali.  Namun sebelum proceed order, saya akan tanya dulu. – berapa kali puan pam susu dalam sehari? – berapa banyak

11 Tips Rahsia Meneruskan Cabaran Penyusuan Bulan Ramadhan

1. Kerapkan Menyusu / Mengepam Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4-5 jam. Perah setiap 3 jam. Jika bayi mahu menyusu ketika memerah, berhenti. Susukan dia

Cara Mendidik Anak Menurut Islam

  Pendahuluan Menurut perspektif Islam, pendidikan kanak-kanak ialah proses mendidik, mengasuh dan melatih rohani dan jasmani mereka berteraskan nilai-nilai baik yang bersumberkan Al-Quran, Hadis dan pendapat serta pengalaman para ulama. Ia bertujuan melahirkan ” Insan Rabbani” yang beriman, bertakwa dan beramal soleh.  Falsafah pendidikan sebenarnya menekankan aspek rohani dan jasmani, sesuai dengan kejadian manusia itu