0

Gizi makanan seimbang menjadi faktor penting untuk perkembangan otak anak. bukan hanya ketika anak masih kecil atau sudah menjangkau ke alam sekolah rendah..tapi apa yang sang ibu konsume ketika hamil yakni sejak anak masih berbentuk janin & menyusukan anak perlu juga dititik beratkan



Dr Alan Logan, penulis buku Brain Diet: The Connection Between Nutrition, Mental Health, and Intelligence' mengungkap, makanan yang dikonsumsi ibu saat hamil memengaruhi perkembangan otak anak.berikut ini adalah unsur-unsur yang penting bagi ibu hamil untuk meningkatkan kesihatan otak anak.


1. DHA Omega 3DHA dan omega 3 sangat diperlukan oleh janin untuk perkembangan otaknya. Konsumsilah omega 3 terutama pada trimester ketiga kehamilan. Keperluan minimum omega 3 bagi ibu hamil adalah 300 mg per hari.
Ada dua jenis omega 3 yaitu EPA dan DHA. Sumber utama DHA adalah ikan laut, tetapi kontaminasi merkuri pada ikan laut sangat tinggi. Hal ini membahayakan perkembangan otak janin. Untuk itu konsumsi juga suplemen omega 3 untuk mengurangi kontaminasi merkuri pada janin. <-- Apa lagi...startlah makan Omega Guard Shaklee..minyak ikan terbaik di dunia..~mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA,DHA,ALA dll. EPA menyihatkan jantung dan sendi,DHA penting bagi perkembangan dan fungsi2 otak.3 capsules Omega guard shaklee mengandungi EPA 540mg & DHA 360mg . Siapa tidak mahu anak bijak kan?



2. Acid folic


Penelitian menunjukkan mengambil asid folat, boleh membuat janin lebih kuat. Wanita hamil atau yang berencana untuk hamil disarankan untuk mengonsumsi setidaknya 500 mcg asid folic<-- bcomplex shaklee mengandungi 8 jenis vitamin B yang diperlukan termasuk folic .


3. Mengurus STRESS dgn baik
Wanita yang planning nak hamil atau sudah hamil, harus mampu mengatur stres yang dialaminya dengan baik. Stress berarti Anda 'meracuni' janin dengan hormon stres yang bisa berpengaruh negatif pada perkembangan struktur otak janin. Saat stres atau untuk menghindarinya, konsumsilah makanan sehat untuk ibu dan janin.<-- Bcomplex juga membantu mengurangkan tekanan dan kelesuan.


4. Sayuran & buah-buanan yg berwarna
Sayuran dan buah berwarna sangat penting untuk wanita hamil. Mengonsumsi sayuran yang memiliki pigmen warna memiliki pengaruh yang fantastis untuk menjaga suasana hati dan mengatur bahan kimia alami seperti serotonin. Perbanyaklah konsumsi bayam,stroberi, anggur, dan buah atau syuran berwarna cerah lainnya.


Apa pendapat anda?....dan bawah ni saya share pengalaman kak N yang memberi anaknya si Nasa mkn omega sejak usia setahun. jom baca


~Kak N - "....lagi dua bulan, genaplah Nasa berusia 3 tahun. Seawal usianya dua tahun setengah, dia dah sibuk nak ke Kumon belajar ngan abang Addin. Alhamdulillah nampak perbezaannya...memang dia matang walaupun dia adalah hantu sakat paling dahsyat dalam rumah. Apa yang Nasa suka buat di rumah?Nasa akan ambil telefon cordless ibu atau apa sahaja yang boleh dijadikan telefon dan berlagak seolah2 sedang berbual dengan seseorang.... antara dialog Nasa ialah: 1. " Ya, nak order trial pack? berapa? 5....oh ok petang saya pos".... 2. " Oh anak tak selera makan? ooooo kesiannya" 3. "Nak buat order? Nak guna fax ke? Bayar dengan kad kredit?" Sebenarnya ini adalah dialog yang memang setiap hari ibu keluarkan bila berurusan dengan pelanggan yang ibu kasihi sekalian. Nasa adalah seorang pemerhati and a good listener.Pernah sekali mamaAna telefon rumah dan dia dengan confident bertanya, "Ya saya, nak order trial pack ke?".Sehingga macam tu sekali. huahuahua....memang otak biz, kecik2 dah nampak bakat!Mulut Nasa sangat petah dengan kata-kata dan otaknya juga seligat mulutnya yang petis itu. Ibu rasa inilah kesan Omega guard yang ibu berikan pada Nasa seawal usiannya menjangkau 1 tahun.Kelmarin sedang ibu sibuk uruskan vitamin untuk abah, Nasa menyapa ibu di dapur...."Ibu, nak omega" . Memandangkan ibu dah beri omega sehari sebelum tu maka ibu memberitahu yang omega dah habis. Lantas Nasa bertanya lagi...."meh tengok botol?". Untuk cover, ibu berikan botol vitamin E yang sudah kosong.... jawab Nasa "Botol ni lain jek ,bu?"... Ibu hanya tersenyum melihat keletahnya yang cerdik itu.Kerana rasa tak puashati, dipegangnya lagi botol vitamin E itu dan mula menghidu ke dalam botol kosong itu dan bertanya..."Bau dia lain jek bu"MasyaAllah, cerdik akal punya budak! Dia tahu botol omega memang lain dari lain sebab belum kenal color jadi dia tak tahu nak menyebut. Tapi dia tahu bau omega adalah bau ikan....hahahaha. Jadi sebab taknak mengecewakan anak yang pintar ini maka ibu pun menghulurkan sebiji lagi pada dia dan abangnya Addin.Tahu apa yang keluar dari mulutnya selepas itu? ..... "Hah, Aca dah agak dah memang ada!"Ibu masih ingat lagi dirumah auntie Yus raya tahun lepas dimana Nasa dengan muka tak malu meminta auntie Yus sebiji Omega...nasib baiklah auntie Yus tu macam adik ibu sendiri kalau tak...tak tahulah nak tutup macam mana muka ibu...kekekekeke.Berbaloi juga lah ibu spend duit untuk beli omega bagi kat kalian...alhamdulillah


jadi untuk mereka2 yang sedang hamil & menyusukan anak .... entry ini sekadar untuk kebaikan bersama... boleh email saya untuk keterangan lanjut cemana nak dapatkan Omega guard dan Bcomplex shaklee ni... so specialll


naluriibue@gmail.com atau sms 012-7894742.


Selain pemakanan seimbang, amalan seharian seorg ibu juga memainkan peranan dari segi ibadahnya, doa ibu utk anak, sikapnya, cara pemikirannya juga mempengaruhi anak yg dikandung.


JOM berikan anak & ibu hanya yg terbaik!

Post a Comment

 
Top