2
Assalamualikum & Salam Sejahtera buat semua para pembaca.., maaf laa tiga empat hari ini saya agak sibuk sampai tiada masa untuk berkongsi cerita di blog ini. Kebelakangan ini saya semakin kerap menerima maklum balas berkaitan dengan penyusuan badan.. Makin ramai yang bertanya, macam mana nak dapat susu banyak? camne nak buat stok susu? apa rahsia boleh pum banyak sekali? semua ini berpunca dari gambar yang saya upload di dalam facebook saya..

teruja kan tgok gambar nie
Maaf kepada yang bertanya dan saya tidak sempat untuk membalas pertanyaan anda.. Untuk makluman, hasil susu ini mengambil masa tidak sampai 20minit hanya untuk sebelah breast. Macam tak percayakan.., tapi sila lah percaya..! Saya berlumba pum dgn baby saya yg sedang menghisap di breast sebelah kanan dan ini hasil dari breast sebelah kiri. Hari ini saya ingin kongsi kan satu lagi pengalaman ibu yang menyusukan babynya dengan mengambil set penyusuan Shaklee. Credit to Kak Laila



Alhamdulillah! Itulah perkataan yang paling indah bila saya terima berita dari Puan Tariniwati dari Sibu. Ibu yang gigih nak tingkatkan susu ibu.
Selepas consume Set Penyusuan Shaklee + Power pumping.

Apa perbezaan yang dirasa :
- Susu meningkat dari 10 oz ke 19 oz sehari
- Boleh buat stock semula !
- Badan makin cergas dan tidak letih


Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu.
2. Ibu yang ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan.
3. Ibu yang kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.
4. Ibu berkerjaya yang sibuk hingga tidak dapat mengepam mengikut jadual masa tertentu di tempat kerja.

Bagaimana Nak Buat Power Pumping?

Jika anda menggunakan single pump:
0-10min : Pam B1
10-20 min : Pam B2
20-30 min : Pam B1
30-40 min : Pam B2
40 – 50 min : Pam B1
50 – 60 min : Pam B2
Nota : bergilir2 payudara sebelah kanan dan kiri. Buat sehingga sejam.

JIka anda menggunakan Double Pump :
0-10min : Pam
10-20 min : Rehat
20-30 min : Pam
30-40 min : Rehat
40 – 50 min : Pam
50 – 60 min : Rehat

Memang teruja. Alhamdulillah. Untuk ibu-ibu diluar sana, ingin saya tekankan bahawa kejayaan penyusuan dengan pengambilan supplement memerlukan si ibu commit dengan 3 perkara ini:

1. Memastikan sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam sekurang-kurangnya.

Walaupun breast tidak menunjukkan tanda bengkak atau berat dengan susu, si ibu perlu teruskan perahan agar susu akan terus terhasil. Allah menjadikan penghasilan susu ibu based on DEMAND vs SUPPLY rules.

2. Minum air sebanyak 3 liter.

Minum sedikit tetapi istiqamah, Air sangat bagus untuk kesihatan luar dan dalaman tubuh kita. Saya selalu memesan pada ibu-ibu untuk sukat air minuman supaya kita tahu berapa kita dah minum setiap hari. Cara mudah, sediakan bekas air 1L, letak di tempat yang senang Nampak dan senang dicapai. Habis kan setiap 1L dari pagi – lunch hour, lunch hour-petang, petang-malam. InsyaAllah, ianya mudah.

3DOA yang berterusan.

Doa yang ibu maksudkan bukan sekadar niat menyusu dan tadah tangan semata-mata. Sebagai muslim kita perlu mendirikan solat kerana ia tiang agama, ada pendapat mendapati si ibu yang tidak menjaga solat akan sedikit lemah semangat untuk meneruskan perjuangan penyusuan. Disamping itu boleh amalkan baca surah al-waqiah dan zikir.

Sila sms/whatsapp saya 012-7894742 atau email naluriibue@gmail.com atau add saya di Facebook ZURA BETTY untuk mendapatkan produk Shaklee.

Kebaikan jika anda membeli dari saya,

1. mendapat konsultasi yang betul untuk pengambilan setiap vitamin.
2. boleh terus bertanya sekiranya ada kemusykilan berkaitan produk.
3. mendapat ilmu yang berterusan mengenai kebaikan sesuatu produk. InsyaAllah

Post a Comment

  1. sudah follow sini , nak beli tapi masih x de baby lagi..klu ada sure leh beli..doakan supaya k.zana cepat2 dapat baby ye huhuhu...

    ReplyDelete
  2. salam kak zana..! thanks yer..! ehehehee erm insyaAllah.. semoga rezeki akak dimurahkan.. ade gak kak produk utk kecantikan n kesuburan.. rajin2 singgah k..! ;)

    ReplyDelete

 
Top